‘Openbare orde en veiligheid’

Een veilig en leefbaar centrum: dat wil iedereen. Het aanpakken van intimidatie en overlast in stadsdeel Centrum is daarom een belangrijk thema in de stadsdeelagenda van gemeente Enschede. Wijkagent Michel Peterinck is al een paar jaar wijkagent in Enschede-Centrum en houdt zich bijna dagelijks bezig met het beperken van overlast. Moeniesch Abdoelrahman woont in het Centrum en is vrijwilliger bij de Wijkwijzer. Samen vertellen ze over hun ervaringen en aanpak bij overlast in het Centrum.

Michel vertelt: ‘Enschede is een stad met problematiek die bij een stad hoort. Er zijn mensen met een alcohol- of drugsverslaving of met psychische problemen. Daar komt soms bij kijken dat deze mensen overlast geven. Ook hebben we te maken met woonoverlast, hangjongeren in het centrum en hardrijdend of luid verkeer. De overlast komt soms in pieken en dat moet je in goede banen zien te leiden.’

Samenwerking met partners

De politie is dagelijks actief in stadsdeel Centrum. Michel: ‘We maken veel contact met inwoners, bezoeken huizen, bekijken wat er aan de hand is en zoeken daarbij een passende oplossing. Indien nodig zoeken we de samenwerking op met woningcorporaties, jeugdwerkers of de gemeente. Op die manier houden we de overlast onder controle. In het geval van drugsproblematiek werken we samen met de gemeente en een beveiligingsbedrijf. Er hangen camera’s in de binnenstad en we surveilleren dagelijks bij de hotspots. We zijn aanwezig en zichtbaar. Op een gegeven moment wordt een bepaald gebied niet meer aantrekkelijk en dan gaan de overlastgevers een andere plek zoeken.’ 

Wijkwijzer

Moeniesch woont al jarenlang in het centrum. Ze vertelt: ‘Er gebeurt weleens wat in mijn wijk, maar ik lig er nog niet wakker van. En als ik vervelende mensen tegenkom, dan probeer ik dat zoveel mogelijk te negeren.’ Moeniesch is iedere dinsdag aanwezig als vrijwilliger bij het inloopspreekuur van de Wijkwijzer. Moeniesch: ‘Ik ervaar alleen maar goede dingen door de aanpak van de politie. Inwoners die naar de Wijkwijzer komen door overlast, komen op een gegeven moment niet meer terug omdat het is opgelost. Ik verwijs ook mijn eigen buren naar de Wijkwijzer.’

Begrip voor elkaar

Michel wil wel graag benadrukken dat sommige bewoners afhankelijk zijn van hulp. Michel: ‘Niet iedere inwoner heeft werk of een normaal leven. Heb daarom begrip voor elkaar. Een drugs- of alcoholverslaafde kiest niet bewust voor die situatie. Er hangt vaak een probleem uit het verleden onder. Het oplossen van de overlast gaat op vrijwillige basis. Voordat de inwoner open staat voor hulp gaat er een heel traject aan vooraf. Het oplossen van de overlast gaat daarom helaas niet in één keer.’ 

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je als inwoner zelf doen om overlast tegen te gaan? Michel geeft advies: ‘Blijf het bij de politie melden. Als het bij ons niet bekend is, dan kunnen wij er niets mee. Ook als het na één keer bellen nog niet opgelost is, blijf ons bellen. We hebben die informatie nodig om ons werk te doen.’ Moeniesch vult aan: ‘We moeten er zelf voor zorgen dat we goed en veilig met elkaar omgaan. Ik ga jou bijvoorbeeld ook niet lastigvallen op straat. De oplossing start bij jezelf!’

Heb je te maken met overlast in jouw buurt? Of zit jij met een hulpvraag? Wat je vraag ook is, de Wijkwijzer helpt je bij het vinden van een antwoord. Zoek een Wijkwijzer bij jou in de buurt via enschede.nl/wijkwijzer. 

Over Agenda van Centrum

Ons stadsdeel is in beweging! We hebben mooie doelen en ambities vastgesteld, waaronder voor de jeugd in stadsdeel Centrum. Deze brengen we tot leven met ‘Agenda van Centrum’. Met deze campagne ziet u een overzicht van de plannen en voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor Centrum!

Social media bericht

Een veilig en leefbaar centrum: dat wil iedereen. Wijkagent Michel Peterinck is al een paar jaar wijkagent in Enschede-Centrum en houdt zich bijna dagelijks bezig met het beperken van overlast. Moeniesch Abdoelrahman woont in het Centrum en is vrijwilliger bij de Wijkwijzer. Samen vertellen ze over hun ervaringen en aanpak bij overlast in het Centrum. Lees het hele verhaal: enschede.nl/centrum.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.